VR lisää 239 viikottaista junavuoroa

Olemme kolme liiketalouden opiskelijaa Haaga-Heliasta, Porvoosta. Saimme tehtäväksemme seurata uutisia viikon ajan ja valita yhden artikkelin, jota lähteä tutkimaan tarkemmin miten se saattaa vaikuttaa tiettyyn yritykseen tai markkinoihin. Valitsimme artikkelin koskien VR:n junavuorojen lisäystä.

VR:llä on yksinoikeudet suomen junaliikeenteeseen. Tämän yksinoikeuden vastineeksi VR on velvoitettu ajamaan myös ns. velvoiteliikennettä joka ei ole liiketaloudellisesti kannattavaa, mutta josta valtio ei erikseen suorita korvausta.

VR on lisäämässä 239 junavuoroa velvoiteliikeeteeseen. VR:n velvoiteliikeeteeseen kuuluu esim. Lapin yöjunat, harvaanasuttujen alueiden täydennysliikenne. Uuteen viikottaiseen velvoiteliikeeteeseen kuuluu Itä- ja Keski-Suomesta ja Pohjamaalta siirtyneitä kiskobusseja, sekä pääkaupunkiseudun lähiliikeeteen junavuorot, jotka ajetaan eri kirjaintunnuksilla.

Uudet viikottaiset lisävuorot tulevat tuottamaan reilusti tappiota koska velvoiteliikeenne ja ministeriön tilaama ostoliikenne on noin puolet kaikista vuoroista, mutta matkustajien määrä on vain noin 15%. VR voi tehdä maksimissaan tappiota 20 miljoonaa euroa vuodessa, ministeriön päätöksellä.

Ministeriön ja VR:n välisten sopimusneuvottelujen tavoitteena oli saada aikaa mahdollisimman suuri yhteiskunnallinen vaikutus mahdollisilla resuisseilla. Tärkeimmäksi käyttökohteeksi nostettiin päivittäinen työssäkäynti- ja opiskeluliikenne. VR lisää myös yövuoroja sekä vuoroja harvaanasutuille aluille liikeenteen täydentämiseksi.

Vaikka VR lisää paljon vuoroja, asiakaskunta pysyy aikalailla samankokoisena, jonka takia lisämarkkinointi tai muu mainonta tuottaisi vain lisää tappiota.

Alla näkyy kopio sekä linkki kyseisestä artikkelista.

Velvoiteliikenne kasvaa. Myös hintojen halpuutus on lisännyt matkustamista.

VR lisää 11. joulukuuta liikenne- ja viestintäministeriön päätöksen mukaisesti velvoiteliikenteeseen yhteensä 239 junavuoroa viikossa. Päätös on voimassa ensi vuoden joulukuuhn saakka.

VR joutuu ajamaan kannattamattomia velvoiteliikenteen reittejä ja vuoroja sen vuoksi, että sillä on yhä monopoliasema Suomen radoilla. Velvoiteliikenteessä VR:n vuosittainen tappio voi olla ministeriön päätöksellä korkeintaan 20 miljoonaa euroa.

Velvoiteliikenteessä ovat esimerkiksi Lapin yöjunat ja harvaanasuttujen alueiden täydennysliikenne.

Uudet viikottaiset vuorot ovat velvoiteliikenteeseen siirtyneitä kiskobusseja esimerkiksi Itä- ja Keski-Suomesta ja Pohjanmaalta. Velvoiteliikennettä ovat samoin pääkaupunkiseudun lähiliikenteen junavuorot, jotka ajetaan eri kirjaintunnuksilla.

Velvoiteliikenteen ja ministeriön tilaaman ostoliikenteen osuus on noin puolet kaikista junavuoroista, mutta matkustajien määristä vain noin 15 prosenttia.

Näiden lisäksi VR ajaa kaukoliikennettä, joka kattaa puolet junavuoroista ja noin 85 prosenttia vuosittaisista 12 miljoonasta matkustajasta.

VR:n yksinoikeussopimus on kaukoliikenteessä voimassa vuoteen 2024 ja Helsingin lähiliikenteessä vuoteen 2021 saakka. Lähiliikenteen kilpailutus alkaa seuraavan kerran vuonna 2019.

 

Halpuutus lisäsi matkustamista

VR laski kaikkien lippujensa hintoja helmikuussa keskimäärin 25 prosenttia. VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen kertoo, että sen ansiosta matkustajien määrä on kasvanut kaukoliikenteessä noin 10 prosenttia.

Erityisen voimakkaasti matkamäärät ovat kasvaneet seuraavilla reiteillä: Helsinki-Seinäjoki (+25 %), Helsinki-Jyväskylä (+10 %) ja Helsinki-Tampere (+10 %). Myös junien täyttöasteet ovat nousseet yli 40 prosenttiin pääyhteyksien reiteillä.

Jyväskylän ja Helsingin väliset reitit ovat nykyisin suoria, samoin Vaasan ja Helsingin väliset. Ensi vuonna kun Pohjanmaan radan remontti valmistuu, matkustusaika Ouluun lyhenee noin viiteen tuntiin.

”Silloin se alkaa kilpailla myös lentoliikenteen kanssa”, Romanainen arvioi.

Tärkeimpiä uusia muutoksia:

• Junamatka Helsingin ja Oulun välillä nopeutuu 30 minuuttia, nopeimmillaan matka taittuu alle 5,5 tuntiin.

• Vaasa–Seinäjoki-välillä lisätään aamuvuoro molempiin suuntiin 5 kertaa viikossa työmatkaliikenteeseen. Uusi aamuyhteys Vaasasta Seinäjoelle jatkaa suoraan Helsinkiin ja on perillä klo 8.33. Lisäksi illan viimeinen vuoro Vaasaan Seinäjoelle siirretään perjantaita lukuun ottamatta kaksi tuntia myöhäisemmäksi, yhteys tulee suorana Helsingistä (lähtö 20.27).

• Kirkkonummelle lisätään pysähdys aamuun ja iltaan helpottamaan Turun suunnan liikennettä. VR jatkaa myös aiemmin tänä vuonna aloittamiaan liityntäbussikuljetuksia Vaasan ja Seinäjoen sekä Kirkkonummen ja Karjaan välillä.

• Pännäisiin lisätään pysähdys aamulla Helsingin suuntaan ja illalla Oulun suuntaan.

• Imatralle tulee uusi varhainen aamuyhteys Helsinkiin sekä paluuyhteys Helsingistä iltapäivällä. Samalla Lappeenrantaan tulee uusi iltapäiväyhteys.

• Yöjuna pysähtyy jatkossa Lapualla ja Kauhavalla.

• Lahti–Riihimäki reitille palautetaan tunnin vuoroväli. Lisäys on 110 vuoroa viikossa eli liikenne kaksinkertaistuu.

• Helsinki–Riihimäki (R) ja Helsinki-Lahti (Z) -linjoille lisätään vuoroja aamuihin, iltoihin ja viikonloppuihin. Yhteensä +25 vuoroa viikossa.

• Riihimäki–Hämeenlinna–Tampere taajamaliikennettä täydennetään neljällä junavuorolla, kun molempiin suuntiin lisätään uusi aamuvuoro ja myöhään illalla kulkeva vuoro. Näin parannetaan työssäkäyntimatkustamista sekä myöhäisen illan liikkumista.

• Joensuu–Pieksämäki liikennöintirakennetta muutetaan. Jatkossa yhteysvälillä ajetaan neljä velvoitejunavuoroa päivässä nykyisen kahden sijaan.

• Tampereen ja Keuruun välinen junaliikenne palautetaan 40 vuoroon viikossa nykyisten 24 sijaan.

• Savonlinna–Parikkala väliä täydennetään aamu- ja iltajunalla kumpaankin suuntaan. Tämä mahdollistaa aamuyhteyden Savonlinnasta Helsinkiin ja iltayhteyden Helsingistä.

• Kuopio–Kouvola välille lisätään kuudesti viikossa yksi vuoro molempiin suuntiin, aamuvuoro Kuopiosta ja iltavuoro takaisin Kouvolasta.

• Tampereelta Poriin liikennöidään yksi lisävuoro aamusta ja paluuvuoro alkuiltapäivästä. • Yhteensä 80 junavuoroa lisää viikossa (+32 %)

• Turun yöjunaliikenne sekä Helsinki–Kolari ja Helsinki–Rovaniemi sesonkiliikenne sisällytetään velvoiteliikenteeseen, jolloin Lapin yöjunaliikenne on Rovaniemi–Kemijärvi-ostoliikennevuoroja lukuun ottamatta kokonaisuudessaan velvoitteen piirissä.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/vr-lisaa-239-viikottaista-junavuoroa/wzNqKVuW

 

Muut ryhmän ehdottamat aiheet:

http://m.kauppalehti.fi/uutiset/suomen-liikenne-myllataan-taysin-tyosuhdeautoilijoille-luvassa-keppia/a7gGtcxd

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001935216.html

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001935207.html

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *